Munca moderna si efectele sale
Corpul nostru este facut pentru miscare. Statul in picioare si miscarea sunt declansatori biologici remarcabili care joaca un rol-cheie pentru starea noastra de sanatate. Azi, intr-o era a ideilor, in care creativitatea este factorul de multiplicare a valorii, un numar mare de oameni isi petrec timpul stand pe scaun. Multi adulti din tarile dezvoltate petrec peste noua ore pe zi in pozitie asezata.
Din pacate viata sedentara pe care o presupune statul la birou influenteaza negativ starea de sanatate a angajatilor. Un studiuderulat timp de 12 ani in Canada, cu un esantion de 17.000 de oameni, cu varsta cuprinsa intre 18 si 90 de ani, indica faptul catimpul petrecut ziua in pozitie asezata este asociat cu riscul sporit de mortalitate, cauzata de diferite afectiuni sau de probleme cardiovasculare, fara ca nivelurile de activitate fizica desfasurata in timpul liber si indicele corporal sa aiba vreo influenta.
In plus, s-a demonstrat deja ca statul pe scaun pentru perioade prelungite de timp este asociat cu simptome la nivelul vederii, cu un nivel ridicat al trigliceridelor, cu obezitatea, cu rezistenta la insulina, cu afectiunile cardiovasculare si cu cancerul. In lipsa unor perioade regulate sau aleatorii de stat in picioare si de umblat, activitatea lipazei lipoproteice, enzima care descompune grasimile din sange impiedicand congestionarea arteriala, scade semnificativ.
Cum devine un scaun cel mai important obiect din birou
Daca statul pe scaun intreaga zi presupune asemenea riscuri, teoriile din ultimii anisustin ca raspunsul este statul in picioare. Totusi, inlocuirea sezutului ziua cu statul in picioare prezinta propriile riscuri: disconfort si oboseala, inflamatii si vasodilatare in partea inferioara a corpului, precum si dureri de spate in regiunea lombarasi, in cele din urma, stare de obosealain tot corpul.
Cea mai buna abordare pentru a pastra un echilibru intre riscurile posturale si confortul fizic la serviciu o reprezinta alternarea statului pe scaun cu statul in picioare si cu miscarea, fara a favoriza vreuna dintre cele trei posturi. Aceasta abordare nu scade insa importanta unui scaun de birou de calitate. Ba mai mult, azi un scaun bun conteaza mai mult decat oricand, iar organizatiile incep sa inteleaga acest lucru.
Compania Herman Miller il stie de zeci de ani si intelege importanta sustinerii unei varietati de posturi si a incurajarii miscarii sanatoase. In anii 1960, inainte ca termenul „ergonomie” sa devina cunoscut publicului larg, designerul George Nelson a conceput linia Action Office® de birouri inalte cu capac retractabil, in timp ce Robert Propst a conceput un scaun hibrid care combina elementele unui taburet cu cele ale unui scaun.
Deoarece ei insisi isi petreceau ziua de lucru in pozitie asezata, acesti designeri cunosteau pe pielea lor beneficiile statului in picioare, iar creatiile lor reflecta acest lucru. Plecand de la aceste observatii, Bill Stumpf a creat scaunul Ergon® de la Herman Miller. El a introdus stiinta ergonomiei in industria de mobilier si a adus in prim-plan scaunele benefice pentru sanatate, pe care compania continua sa se axeze si in prezent, intelegand si facand cunoscute efectele adverse ale sezutului prelungit. Mai mult chiar: oferind solutii bazate pe cercetare, testare si pe ultimele inovatii in design si inginerie, eforturile designerilor Herman Miller au dus la dezvoltarea unui portofoliu de scaune de performanta create pentru a face din statul jos o experienta benefica si pentru a combate aspectele negative ale acesteia. Scaunea caror miscare este armonizata cu ceaa omului. Suprafete care se adapteaza formei corpului. Sprijin care favorizeaza cea mai buna postura.
Ce inseamna un scaun de performanta
Sezutul intr-un scaun de birou de inalta performanta si cu un design inteligent – un scaun care oferao ergonomie personalizata – asigura o absenta a constientizarii corpurilor noastre fizice, absenta preferabila pentru multe tipuri de munca. Ideal este ca mintile sa ne fie libere pentru a se putea concentra la conversatiile sau la muncile pe care le avem de indeplinit, nu la felul in care ne simtim corpurile, iar acest lucru se poate obtine doar cand ne simtim confortabil. Confortulinsa, mai ales pe durata intregii zile, nu se obtine din intamplare sau usor. La Herman Miller este cercetat, testat, proiectat.
Experienta indelungata in ergonomie a companiei s-a concretizat in trei inovatii pentru scaunelede birou: PostureFit, Dynamic Support si Balance recline. Aceste tehnologii se completeaza una pe cealalta in scaune de performanta ridicata, pentru ca statul jos sa devina o parte mai naturala a muncii.
Multi producatori de scaune isi concentreaza eforturile pe sustinerea regiunii lombare a coloanei vertebrale. Desi aceasta ofera un confort pe termen scurt, cercetarile de zeci de ani intreprinse de Herman Miller au aratat ca o abordare mai avansata presupune sustinerea regiunii sacrale – zona in care coloana se conecteaza cu pelvisul – pentru a mentine o aliniere sanatoasa si completa a coloanei. Exact asa functioneaza PostureFit.
Dynamic support se bazeaza pe o alta realitate anatomica: indiferent de tipul de corp si de dimensiunile acestuia, oamenii isi distribuie greutatea intr-un scaun dupa aceleasi tipare. Totusi intensitatea presiunii difera. Capitonarea si umpluturile au fost principalele solutii ale producatorilor de scaune, dar rezultatele sunt departe de a fi optime, daca ne gandim ca buretele, de exemplu, isi pierde forma de-a lungul timpului si devine ineficient. De aceea scaunele Herman Miller ofera sustinere dinamica printr-o varietate de materiale si solutii inovatoare, cum sunt membranele de suspensie tesute sau turnate din elastomeri sau polimeri,materiale care, in plus, ”respira”.
Ultima tehnologie, Balanced Recline, se refera la felul in care un scaun raspunde natural la miscarea corpului uman, pivoteaza si sprijina. Miscarea unui scaun trebuie sa fie aliniata cu punctele noastre naturale de pivotare– soldurile, genunchii si gleznele. Scaunul trebuiesa asigure in plus o rezistenta constanta si o basculare sincronizata pentru a sustine postura corecta si pentru a permite corpului sa se destinda la trecerea in pozitia rezemata, fara ca noi sa depunem vreun efort. Toate acestea sunt provocari de proiectare si design care si-au gasit solutia in scaunele Herman Miller, fie ca vorbim de Aeron, Embody, Mirra 2, Celle, Sayl sau Setu.
Iata cum un scaun nu este un simplu obiect care poate fi oricum, atata vreme cat poti sta pe el. Scaunul este esential pentru sanatatea si confortul oamenilor, iar un scaun de performanta este intotdeauna bazat pe ani de cercetare, pe inovatiile inginerilor si designerilor.
Orice organizatie care pretuiestecalitatea vietii angajatilor, stiind ca aceasta duce si la o calitate crescuta a muncii, trebuie sa tina cont de caracteristicile scaunelor pe care le alege, urmarind si realizarea unei dinamici cat mai naturale a spatiului de lucru. (sursa: Workspace Studio)