Media anuală ajunge însă la aproximativ 20.000 de companii insolvente.

 

"Volumul este foarte mare, în condiţiile în care reprezintă aproximativ 16% din totalul companiilor înregistrate în România şi respectiv un sfert din totalul firmelor active (care cu venituri). Nu doar numărul companiilor insolvente din intervalul analizat este foarte mare, ci şi dimensiunea acestora", se spune în raport.

 

Astfel, 2.933 dintre companiile insolvente în 2011-2015 aveau o cifră de afaceri peste un milion euro, în condiţiile în care media companiilor active la nivel naţional pe acest segment de venituri a fost de 23.455.

 

Mediul de afaceri din România a pierdut în ultimii cinci ani aproximativ 13% dintre companiile cu venituri mari.

 

În plus, ponderea companiilor insolvente pentru care s-a deschis procedura de insolvenţă la cererea debitorului a crescut de la aproximativ 30% în 2008 (nivel anterior crizei financiare), până la aproape 55% în 2015. Doar 2%-3% dintre companiile insolvente din România se reorganizează cu succes, de aproape zece ori mai puţin decât media ţărilor dezvoltate din UE.

 

Începând cu anul 2014, numărul insolvenţelor nou deschise a scăzut pe fondul intrării în vigoare a noului cod privind deschiderea procedurii de insolvenţă: 28% în 2014, 50% în 2015, iar estimările Coface pentru 2016 indică o contracţie a acestora cu încă 25%.

 

Spre deosebire de anii anterior, anul curent este primul în care Coface observă o scădere a insolvenţelor nou deschise cuplate cu o diminuare a riscului sistemic. Pierderile financiare (datorii care depăşesc nivelul activelor fixe) cauzate de firmele care au intrat în insolvenţă în primul semestru al anului curent au scăzut cu 56%, în timp ce pierderile sociale (numărul locurilor de muncă pierdute) s-au diminuat cu 12%.

 

"Îmbunătăţirea disciplinei de plată în anul curent devine vizibilă la nivel naţional: valoarea instrumentelor refuzate la plată în primul semestru al anului curent a scăzut cu aproximativ 70%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, de la 5,7 MLD RON la doar 1,7 MLD RON, în timp ce numărul SRL-urilor nou înregistrate în perioada analizată a crescut cu 26% (cel mai ridicat nivel după 2010)", se mai spune în raport.

 

Totuşi, raportul Coface arată că nivelul foarte ridicat al insolvenţelor din ultimii cinci ani (2011-2015) a lăsat urme adânci în economia naţională şi în mediul de afaceri, inclusiv prin plafonarea creşterii economice.

"Numărul foarte ridicat şi calibrul mare al companiilor insolvente au plafonat nivelul creşterii economice la o medie de 3%, comparativ cu 5,25% dacă fenomenul insolvenţelor din România ar fi fost aliniat la media din regiune. Aproximativ o treime din deficitul bugetar putea fi finanţat prin venituri fiscale pierdute, iar creditorii din economie au înregistrat pierderi record de 127 miliarde lei, cei mai

 

mari pierdanţi fiind furnizorii privati, cu o pondere de 47% în totalul datoriilor raportate de firmele insolvente”, a declarat Iancu Guda, Services Director Coface CMS.  (sursa: zf.ro)